Каталог

Статті

Найнери – велосипеди з 29-дюймовими колесами

найнер

Найнер (з англійської 29er, two-niner) є гірським велосипедом, який має колеса з посадковим діаметром 622 міліметра (700С, 29"). Цим він відрізняється від звичайних 26-дюймових гірських велосипедів, обіддя яких мають діаметр 559 міліметрів. Зазвичай колеса 622 мм позначаються як 28" та застосовуються на шосейних велосипедах, гібридах тощо. Колеса найнера та гібрида практично не відрізняються один від одного, додатковий дюйм у найнерів пояснюється більш товстими шинами (близько 50 мм).

Особливості 29" велосипедів

У плані відчуття при використання велосипеда типовий найнер має велику стабільність у порівнянні зі звичайним 26-дюймовим байком, що пов'язано з довшою задньою частиною та колісною базою.
Стабільність пояснюється і тим, що хоча осі коліс розташовані на 1,5 дюйма вище на найнерах у порівнянні з 26-дюймовими колесами, велосипедист у цьому випадку сидить нижче між колісними осями, ніж у звичайних байках. Найнер є більш стабільним, тому що загальний центр мас велосипеда з велосипедистом виявляється нижче, незважаючи навіть на те, що центр мас самого велосипеда з великими колесами вище, ніж у 26-дюймовий велосипед.

Для покращення впливу геометрії на керованість, велосипедні конструктори розробили вилку з великим ходом та іншими необхідними змінами.

Поверхні кам'янистого характеру викликають менше складнощів через меншу кривизну траєкторії руху по нерівному рельєфу, що є основною причиною популярності найнерів.

Переваги 29" велосипедів
- Менший тиск на грунт та кращі зчіпні характеристики.
- Велика плавність їзди, найкраще подолання вибоїн і перешкод.
- Велика стійкість при підйомі в гору, не існує потреби сильного усунення багажника назад.
- Мають більше природну геометрію у великих ростовках велосипедів порівняно з 26", чудово підходять для високих байкерів.
Недоліки

- Деяке збільшення ваги шин і коліс.
- Є погано придатними для велосипедистів, зростання яких менше 165 сантиметрів.

Міфи та легенди

- Поганий рівень маневреності. Сучасний найнер має хорошу керованість і для рядового велосипедиста нічим не відрізняється від 26" велосипеда. Якщо виникають якісь незручності від більш важких та великих коліс, зазвичай гонщики ставлять ширше кермо.
- Характеризуються поганим заїздом у гірки. В насправді, все абсолютно навпаки — заїхати в гору найнере легше через більшу колісну базу і краще зчеплення.

 

Дивіться найнери у магазині.


найнер

Найнер (с английского 29er, two-niner) является горным велосипедом, который имеет колеса с посадочным диаметром в 622 миллиметра (700С, 29"). Этим он отличается от обычных 26-дюймовых горных велосипедов, ободья которых имеют диаметр 559 миллиметров. Обычно колеса 622 мм обозначаются как 28" и применяются на шоссейных велосипедах, гибридах и т.п. Колеса найнера и гибрида практически не отличаются друг от друга, дополнительный  дюйм у найнеров объясняется более толстыми шинами (около 50 миллиметров).

Особенности 29" велосипедов

В плане ощущения при использовании велосипеда типичный найнер имеет большую стабильность по сравнению с обычным 26-дюймовым байком, что связано с более длинной задней частью и колесной базой.

Стабильность объясняется и тем, что хотя оси колес расположены на 1,5 дюйма выше на найнерах по сравнению с 26-дюймовыми колесами, велосипедист в этом случае сидит ниже между колесными осями, чем в обычных байках. Найнер является более стабильным, потому что общий центр масс велосипеда с велосипедистом оказывается ниже, несмотря даже на то, что центр масс самого велосипеда с большими колесами выше, нежели в 26-дюймовом велосипеде.

Для улучшения влияния геометрии на управляемость, велосипедные конструкторы разработали вилку с большим ходом и другими необходимыми изменениями.
 
Поверхности каменистого характера вызывают меньше сложностей из-за меньшей кривизны траектории движения по неровному рельефу, что является основной причиной популярности найнеров.

Преимущества 29" велосипедов
- Меньшее давление на почву и лучшие сцепные характеристики.
- Большая плавность езды, лучшее преодоление ухабов и препятствий.
- Большая устойчивость при подъеме в гору, не существует необходимости сильного смещения багажника назад.
- Имеют более естественную геометрию в крупных ростовках велосипедов по сравнению с 26", прекрасно подходят для высоких байкеров.

Недостатки

- Некоторое увеличение веса шин и колес.
- Являются плохо подходящими для велосипедистов, рост которых меньше 165 сантиметров.

Мифы и легенды

- Плохой уровень маневренности. Современный найнер обладает хорошей управляемостью и для рядового велосипедиста ничем не отличается от 26" велосипеда. Если возникают какие-то неудобства от более тяжелых и крупных колес, обычно гонщики ставят более широкий руль.
- Характеризуются плохим заездом в горки. В действительности, все абсолютно наоборот — заехать в горку на найнере легче из-за большей колесной базы и лучшего сцепления.

 

Смотрите найнеры в магазине.


Валюта:
Режим роботи
Веломайстерня:
Професійний ремонт велосипедів будь-яких типів, а також ремонт колясок
Статті
  Alex Rims    Bellwether    Comanche    Da Bomb    Da-Bomb    Exustar    Exustar CG110B    Fox    Fuji    Gusset    Halo    Identiti    Longus    Magellan    Maxxis    Maxxis High Roller Semi-Slick    Michelin    Primo    Promax    Ranger    SE Bikes    Shimano    Sigma    Suntour    Tranz-X    X17    Zefal    Сontinental